dijous, 27 de setembre del 2012

Reflexions primera setmana



PRIMER DIA DE CLASSE: 
 Tot i que no vaig poder assistir a la presentació de l'assignatura per qüestions laborals,  vaig reservar una mica de temps per a llegir detingudament la guia docent de l'assignatura per tal d'esbrinar en què consisteix realment aquesta matèria anomenada "Mitjans i recursos tecnològics en el procés d'ensenyament-aprenentatge en la P.I.". 

Molt sovint, he creat una idea equivocada d'una assignatura deixant-me endur pel seu títol. Però aquest cop, la idea que suggereix el títol de la matèria coincideix amb el que s’explica a la guia docent.

Tal i com aquesta diu, "L'objectiu de l'assignatura és que l'alumnat sigui capaç de conèixer i utilitzar les eines tecnològiques i les seves possibilitats d'aplicació en el context educatiu adquirint una postura personal crítica i innovadora que enriqueixi la seva experiència i pràctica educativa".
Segueix dient els continguts teòrics que tractarem i una sèrie de practiques que realitzarem: crear un bloc, un power point; editar imatges, sons, vídeos; etc.  Tot això, amb la finalitat d’aconseguir l’objectiu esmentat anteriorment.

M’agradaria dir que, quan vaig començar la carrera no era una persona excessivament “digitalitzada”. Com diria en Santos (professor de l’assignatura d’audiovisuals) era més bé una immigrant digital! Per això, al llarg d’aquests anys he hagut d’aprendre amb l’ajuda de les meves companyes de classe i un punyat de paciència i esforç, a “digitalitzar-me”.
Donats doncs, els meus coneixements informàtics, la reflexió que se’m va passar pel cap va ser: per què una assignatura tan útil, pràctica i instrumental es cursa precisament en el darrer curs de carrera? Per què no es fa al primer curs i es facilita i ajuda als alumnes a realitzar presentacions per a qualsevol matèria, a editar imatges o vídeos, a crear l’e-portafoli, a crear power points...?  

En fi, el fet és que la cosa ha estat així! Estic satisfeta amb tot el que he arribat a aprendre amb l’ajuda de les companyes i per mi mateixa pitjant aquí i allà, anat pas endavant i pas endarrere,...
El més important però, és que l’assignatura em permetrà adquirir infinitats d’aprenentatges que encara desconec i reforçar els que mínimament domino.


SEGON DIA DE CLASSE: 
La classe ha començat amb una breu explicació teòrica sobre l’educació 2.0 que té com a centre fomentar la transmissió de la informació, el treball col·laboratiu i la creació de coneixement social, és a dir, coneixement generat per moltes persones.
Llavors, la professora ens ha introduït les aplicacions 2.0 que, segons la seva funció, permeten  generar i publicar continguts, recuperar i recopilar informació i que les persones es comuniquin i col·laborin. Concretament, ens hem endinsat en el món dels blocs, un món que, en aquest moment de carrera algunes de nosaltres ja coneixem, tot i que no en profunditat.

Personalment, he de dir que la teoria ha estat per a mi una mica confusa. Potser, al ser el primer dia de classe estava una mica espessa i per això he tingut la sensació de no tenir temps per pair el que s’explicava. Ara bé, després d’una llegida detinguda i de recerca d’informació, la teoria m’ha quedat ben clara. Si pitjeu aquí anireu al bloc de Juan José de Haro, un bloc molt útil en el que s’explica exhaustivament el que hem fet a classe.

Finalment, hem passat a la pràctica!  Hem hagut de crear aquest bloc personal en el que hem hagut d’introduir una sèrie de gadgets, penjar una imatge i un vídeo i, incloure una descripció personal i del bloc. També, hem hagut de crear un bloc grupal en el qual haurem de plasmar una sèrie d’activitats.
L’objectiu d’aquests blocs no és només aprendre a utilitzar les noves tecnologies, sinó compartir sabers, idees, opinions i reflexions setmanals a través de les quals les unes amb les altres ens puguem enriquir.

Quan a la pràctica, dir que tot i creure que dominava mínimament el món dels blocs, la falta de pràctica durant aquests mesos d’estiu ha fet que m’oblides momentàniament de la seva gestió.
M’adono doncs, que em cal practicar i treballar contínuament,  reforçar els aprenentatges,... per recordar, avançar i aprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada